söndag 3 juni 2012

Fritidsresor ser ingen koppling mellan CSR och Varumärke

Vi hade vår årliga konferens "Sustainable Marketing" i fredags. Den handlar om hur man får affärsvärde av sitt CSR (Corporate Social Responsibility) arbete. Konferensen visade på en mycket tydligt korrelation mellan ett företags CSR arbete och företagets varumärke. För de flesta ganska självklart.  
Men inte för Lottie Knutsson och Fritidsresor. Inför konferensen funderade jag på min inledning som moderator. Jag fick hjälp av min morgontidning dvs "Svenskan" som i onsdags publicerade en artikel kring varumärke och CSR arbete. Där intervjuades Lottie Knutsson som är chef för Marknadsföringen och CSR arbetet på Fritidsresor. "Vi kopplar inte ihop reklam och hållbarhet" säger Lottie Knutsson i artikeln. 

Brunbränd modell från H&M kampanj
I samma artikel omnämns H&M för sin annonskampanj med mycket brunbrända modeller. H&M har fått kritik från Cancerfonden som anser det vara en dödsfälla. ”H&M kommer genom sin senaste reklamkampanj, förutom att sälja baddräkter, bidra till att allt fler förlorar livet i hudcancer”, skrev organisationen i ett debattinlägg i DN.

H&Ms kommentar kring den debattartikel som publicerades av Cancerfonden i DN är "Vi beklagar om vi upprört någon med vår senaste badkampanj. Det är inte vår avsikt att visa upp ett specifikt ideal eller uppmuntra ett skadligt beteende, utan syftet är att visa vår senaste sommarkollektion. Vi tar till oss av synpunkterna och fortsätter diskutera detta internt inför framtida kampanjer".

Det är skrämmande om inte H&M förstår att man påverkar unga tjejer och killar med de modeller de använder. Självklart är de medvetna om att de gör det. kommentaren är ett sätt att försöka rädda sitt skin. Dock ett tydligt tecken på att CSR och Marknadskommunikation är två skilda avdelningar med vattentäta skott mellan sig.

Dags att börja tänka Sustainable Marketing

Nu är det hög tid att både för Fritidsresor och H&M och för alla andra att koppla ihop CSR arbetet med marknadsavdelningen och inse att allt vi gör bygger vårt varumärke både positivt och negativt. Det går inte längre att separera CSR från övrigt arbete utan Socialt ansvarstagande måste integreras i företagets kultur.

Mats Gustafsson
Grundare Wednesday Relations

Inga kommentarer: